Project X

Project X

 

2008 - 2009

 

Projectomschrijving

 

Project X was een multidisciplinair sociaal educatief kunstproject waarbij een team van professionele jonge kunstenaars diverse groepen mensen liet participeren en samenwerken binnen het proces van hoogwaardige kunst maken en presenteren. Door deze kruisbestuiving tussen kunst, makers en publiek beoogde Project X hierbij een zo groot en breed mogelijke groep deelnemers en publiek te bereiken.

Project X was opgebouwd uit verschillende fases. Ten eerste het werkproces waarbij kunstenaars uit de verschillende disciplines (beeldende kunst, vormgeving en theater) drie maanden samenwerkten met ongeveer 180 mensen uit alle lagen van de bevolking van Zuid-Limburg aan een groot mobiel Gesammtkunstwerk.

De tweede fase van het project bestond uit het (interactief) presenteren van het ontstane Gesammtkunstwerk. Dit gebeurde voornamelijk buiten de geijkte kaders op onverwachte plekken en momenten, namelijk de roadshows.Achtereenvolgens vonden de volgende presentaties plaats: carnaval 2009 Maastricht, Tentoonstellingen op drie locaties in Maastricht, Sittard (i.s.m. museum het Domein), Venlo (i.s.m. museum van Bommel van Dam), Venray (i.s.m. Odapark) en Heerlen (i.s.m. De Stadsgalerij).

Thematiek en inhoud

 

Project X is een bewust gekozen niets duidende titel omdat we willen benadrukken dat het gehele proces van het maken van ons Gesammtkunstwerk gezamenlijk gebeurt met de deelnemers dus ook de ontwikkeling van het inhoudelijke statement. Project X staat voor hoogwaardige kwaliteit door experiment en een open dynamische werkwijze. Dit benadrukt ook dat het binnen Project X niet gaat om een workshopvorm waarbij thematiek, inhoud en eindresultaat voorgekauwde elementen zijn, maar om een cross-over tussen professionele kunstenaars en Jan en Alleman en tussen de onderlinge disciplines. Sfeerimpressie Een bolvormig object van dik 3 meter hoog rolt over straat, het werd al van ver aangekondigd door het luid geluid van kakelende kippen. Aan de binnenkant van het metalen skelet zijn honderden tekeningen en teksten bevestigd duidelijk door veel verschillende mensen gemaakt. De toeschouwers kunnen zien dat de bal beweegt doordat er iemand in een lullig zelfgemaakt varkenspak in loopt. Aan de zijkanten lopen twee boeren met rieken en fakkels het geheel in ballans te houden terwijl het varken zeer regelmatig rare woorden scandeert. Achter de bol verschijnt een meters lang object dat het best te beschrijven valt als een Chinese Draak. Althans het beweegt doordat er duidelijk vele benen onderuitkomen. Het object pruilt aan alle kanten uit van de figuratieve en abstracte elementen, hier en daar steken stokken uit met daarop leuzen. Het ding slingert hupt en springt op instrumentale muziek afkomstig uit speakers bevestigd op verschillende skelters die om de slang heen rijden. De als kleine ruimteschepen uitziende skelters worden bestuurd door kinderen in exotisch bloemkostuum. Daarachter komt een platte kar met daarop een stuk of 10 bejaarde en lichamelijk beperkte mensen die in een rolstoel zitten waaraan allerlei lange stokken bevestigd zijn waar bovenop kleine sculpturen van piepschuim bevestigd zijn die dansen in de wind. In hun rolstoel gehuld in pilootachtige outfits vouwen ze ondertussen vliegtuigjes die daarna worden weg geworpen.

Achter de platte kar komt een immens paardachtig object aangelopen in de benen zitten duidelijk mensen. Het paard is geen paard want het is opgebouwd uit ontelbare residuen van de wegwerpmaatschappij; oude stoelen, lampen, korfjes, pingpongbadjes, fietsen etc. Tussen het geheel lopen een aantal groepjes mensen in gelijksoortige outfits verbonden door lange bunjee-achtige elastieken. Ze bewegen bijna volgens wiskundige methode en betrekken daarbij het publiek. Daarachter komt iets aangereden wat in het verleden aan een auto heeft moeten doen denken maar nu eerder vergeleken zal worden met een tropisch eiland. Verder rijden er winkelwagentjes rond van waaruit tekeningen en zelfgemaakte flyers aan publiek worden uitgedeeld. Ook worden rijkelijk beeldend gevulde kinderwagens voortgeduwd door mensen in flamboyante kostuums. Daarbij klinken er zelfgemaakte instrumenten en zijn er hier en daar lampen die reageren op het geluid

 

Lees ook het krantenartikel in Dagblad de Limburger!

 

Bekijk hier meer foto's van Project X; de Carnavalsoptocht en de Roadshows!