Mindmelt

Mindmelt

 

Projectomschrijving

 

Mindmelt is een onderdeel van het Europsy festival 2009, verzorgd door stichting Union by Fiction. Mindmelt vindt plaats op de hoofdlocatie van het Europsy Festival in Valkenburg aan de Geul. Het project staat in het teken van het samen creëren van kunst. Er zal gedurende twee dagen een Gesamtkunstwerk worden gemaakt door de aanwezigen van het festival; GGZ-clienten uit heel Europa. Onder begeleiding van 4-5 professionele kunstenaars zullen zij werken aan een grote sculpturengroep die in de tuin van Hotel Sint Fyth in Valkenburg zal verrijzen. De deelnemers zullen meegenomen worden in het proces van kunst maken: van A tot Z, van idee tot en met de presentatie. De deelnemers bedenken individueel of in groepsverband de meest uiteenlopende ideeën en werken deze met veel energie en fantasie uit. Wij willen deze verbeelding van de festivalgangers in verenigen: de Mindmelt. Op twee dagen, dinsdag en woensdag zal er gewerkt met de deelnemers. Woensdagavond is het tijd voor de presentatie.

Werkwijze

 

Als eerste zullen de deelnemers aan het project met elkaar, en met het begeleidingsteam kennis maken. Dit zal gebeuren met behulp van een voorstelronde en daarna een associatiespel, waarin we hen uitnodigen om hun gedachtes te verbeelden. Deze ideeën zullen aan de basis staan van het werken aan het project.

Tijdens de workshop zullen de deelnemers met verschillende technieken in de weer gaan. Basis van het werk wordt een houten constructie: een grootse organisch tot stand gekomen vorm. Verder zullen een aantal deelnemers de mogelijkheid geboden worden om met plastische technieken, waaronder klei en papier-maché, te werken. Ook zal er door weer andere mensen op een groot doek of meerdere doeken, geschilderd worden.

Uiteindelijk zullen de verschillende elementen die zijn ontstaan bij elkaar gebracht worden in een geïntegreerd object. De precieze manier waarop dit gebeurd, wordt nader bepaald in overleg met deelnemers en begeleiders vanuit UbF. Dit zal tijdens het werken in de workshop zelf al meer duidelijkheid krijgen. De bedoeling is dat mensen tijdens het werken aan de individuele opdrachten bewust gemaakt worden van het doel van het project: het uiteindelijke eindobject.

Tijdens het werken aan Mindmelt zullen de deelnemers zoveel mogelijke één op één begeleiding vanuit het Union by Fiction team ontvangen. Er zullen te allen tijde genoeg begeleiders aanwezig zijn om de hulp te bieden bij het werken met de verschillende technieken. Hierbij zal samenwerking tussen de deelnemers gestimuleerd worden. Wij geloven dat een gezamelijk tot stand gekomen beeld alleen echt kan slagen als iedereen, deelnemers en begeleiding, het gevoel heeft deel uit te maken van een creatief geheel.

 

 

Bekijk hier meer foto's van Mindmelt!